Jackson Pollock: de kunst van gecontroleerd knoeien | curatorsofcuriosities
Ik kan me voorstellen dat veel mensen het werk van Pollock knoeiwerk vinden, maar helemaal terecht vind ik dat niet. Zelf knoei ik namelijk regelmatig en het ziet er nooit zo fraai uit als het werk van Pollock.
674
post-template-default,single,single-post,postid-674,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
98Cotton2Elastane Shaft Perfect Jt8165 Denim Blue Trousers rBhxsQtdC

31 jan Jackson Pollock: de kunst van gecontroleerd knoeien

Ik kan me voorstellen dat veel mensen het werk van Jackson Pollock (1912-1956) omschrijven als ‘knoeiwerk’, maar helemaal terecht vind ik dit niet. Ik moet namelijk bekennen dat ik zelf regelmatig knoei en het ziet er nooit zo fraai uit als het werk van Pollock.

Zo gooide ik laatst nog vol overtuiging een emmer verf over onze jaren 50-kast, maar daar hebben we toch echt geen kunstwerk van onschatbare waarde aan overgehouden (wel een kleine ‘discussie’ en de schoorvoetende belofte dat ik nooit meer zou proberen om met drie emmers verf in mijn armen de trap af te lopen, maar dat terzijde).

Jackson Pollock, Convergence, 1952, Image property of the Albright-Knox Art Gallery, Buffalo, NY.

Doe het hem maar eens na

Vicitre Vila Jurk Gratis Bij Babsilou Verzending E2IY9HWD

De schilderstijl van Pollock, ook wel abstract expressionisme genoemd, is volgens mij dan ook een stuk lastiger onder de knie te krijgen dan je op het eerste gezicht zou denken. Pollock heeft een volledige beheersing over de verf én zijn tools (lang niet altijd kwasten, maar ook keukenspullen en stokken). Hij knoeit ‘gecontroleerd’ en zorgt er zo voor dat er een levendig en ritmisch patroon van lijnen en spikkels ontstaat in plaats van een grote, vieze bruine vlek. Of je zijn werk nou mooi vindt of niet, je moet de man nageven dat hij weet wat hij doet.

Er zijn een aantal filmpjes op YouTube te vinden waarop je Pollock aan het werk kan zien en ik vind ze fascinerend om naar te kijken. Zijn doeken lagen meestal op de grond en terwijl hij er omheen en overheen liep spetterde hij er lustig op los. Het ziet er niet alleen dynamisch en energiek uit, maar ook als iets dat gewoon heel leuk is om te doen. Ik krijg zelf direct zin om, net als Pollock, wat potten verf tevoorschijn te halen en aan de slag te gaan. En laten we eerlijk zijn, als je het lukt om anderen te inspireren om van hun luie gat te komen, dan is dát al een hele kunst.

Verwonder je ook over:

Maxi Dress Size Manoush In Other 34 3713294 Black Fr 4j3LRA5

Piet Mondriaan, ‘Tableau I’, 1921 (detail)

Over Paul Cézanne, het postimpressionisme en een berg

Over Mondriaan en: ‘Dat kan mijn zoontje van 3 ook!’

7 (web)shops die elke mid-century-designliefhebber moet kennen

Deel
  • 98Cotton2Elastane Shaft Perfect Jt8165 Denim Blue Trousers rBhxsQtdC  • 98Cotton2Elastane Shaft Perfect Jt8165 Denim Blue Trousers rBhxsQtdC